Yalova Üniversitesi    sks@yalova.edu.tr 0226 815 54 49

Hukuk Topluluğu Hayvanlara Adalet Derneği (HAD), Av. Barış Karlı, Av. Melike Özdemir Ballı, Av. Hülya Yalçın ve Selver Sezen Kutup'un katılım gösterdiği "Onlar Bize Emanet" başlıklı etkinlik

Yalova Üniversitesi Hukuk Topluluğu tarafından 27 Kasım 2019 tarihinde gerçekleştirilen , Hayvanlara Adalet Derneği (HAD), Av. Barış Karlı, Av. Melike Özdemir Ballı, Av. Hülya Yalçın ve Selver Sezen Kutup'un katılım gösterdiği "Onlar Bize Emanet" başlıklı etkinlikte ;

Konferansa Av. Hülya Yalçın HAD Derneği'ni tanıtarak başladı. HAD Derneği üyeleri hayvan hakları hakkında seminerler düzenlediğini belirtti. Hayvanları Koruma Kanunu 'nu detaylıca açıkladı ve onlar için olan önemini belirtti. Hayvanlar üzerinde uygulanan deneyler, sirkler, yunus parkları gibi birçok adaletsizlik için koruyucu bir kanunun gelmesi gerektiğini ifade etti.

Av. Barış Karlı, konuşmasında daha çok yardıma muhtaç olan köpekler üzerinde durdu. Sokaklardaki köpeklerin varlığına alışmış insanların "Sokağımızdaki köpekler şu anda neredeler? , Nereye götürülüyorlar?" şeklindeki sorulara cevap aradıklarını belirtti. Özellikle İstanbul'da sokak köpeklerinin toplatılıp ormana atılması konusu üzerinde duran Karlı, bu durumun ne kadar önemli ve ciddiye alınması gereken bir durum olduğunu da ekledi. İstanbul Kısırkaya'da toplama kampları olduğuna değindi. Köpekleri kısırlaştırma işleminin kanunda hayvanların yaşamı güvencesi sebebiyle olduğunu belirtti. Karlı, belediyelerin bakım evlerinin yeterliliğine ve sokak köpeklerine daha fazla nasıl yardımları dokunabileceği konusunda durdu. Denetim eksikliğinin olduğunu, düzgün bir denetleme mekanizmasının kurulması gerektiğini belirtti ve bunun belediyenin kanunları arasına yerleşmesi gerektiğini söyledi. Mümkün olduğunca fazla bilinçlendirme çalışması yapılması gerektiğini ifade eden Karlı, İstanbul'da 7'den 70'e , her yaşta insana, bilinçlendirme çalışmalarında bulunduklarını da ekledi. Konuşmasında : "Zihinlerimizi yaşam hakkına saygı duyan bir zihne dönüştürmeliyiz."  ifadesine de yer verdi.

Av. Melike Özdemir Ballı, konuşmasında deney yapılan hayvanlar üzerinde durdu. Bu durumun hayvanların haklarını ihlal ettiğini ve zorla öldürmeye dahil olduğunu belirtti. Hamburg Deney Laboratuvarları hakkında konuşan Ballı, işkence edilerek deneye zorlanan hayvanların aciz durumuna değindi. Günümüzde kullanılan kıyafet, makyaj malzemesi gibi eşyaların hayvanlara zarar verilmeden yapılmış olmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Selver Sezen Kutup, konuşmasında toplumsal hayatta dilimize yerleşen ifadelerin aslında sömürüyü maskelediğini, bir makyaj görevi üstlendiğini söyledi. "Eğitim, insanları hayvanlara zarar vermekten ne yazık ki korumuyor." sözleriyle devam eden Kutup, çoğu kişinin veya kurumun sokak hayvanları için yeterli özeni göstermediğini belirtti. Bizim hem dilimizi hem de toplumumuzu bu ayrımcı söylemlerden temizlememiz gerektiğini ifade etti.

Av. Hülya Yalçın bir kez daha söz alarak hayvan haklarını savunmanın bir hobi olmadığını,  bu durumlarda insanın birçok sorunla karşılaştığını ve gerektiğinde birçok insanı karşısına alması gerektiği bir durum olduğunu açıkladı. Hayvan hakları savunucularının diğer kollardan daha büyük bir samimiyetle ve bağlılıkla çalıştığını belirtti. Avcılığın kesinlikle yapılmaması gereken bir aktivite olduğunu bir spor gibi bakılmaması gerektiğini söyleyen Yalçın, konuşmasını bu şekilde noktaladı.

HAD üyeleri dinleyicilerin sorularını samimiyetle açıklayarak cevapladılar.

Konferansı noktalarken günün anısına sayın dekan yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Uğur Bekir Dilek plaketi HAD Derneği'ne ithafen Av. Hülya Yalçın'a takdim etti.